Als man met autisme ervaar ik het leven vaak anders dan de meeste mensen. Dagelijkse situaties die misschien vanzelfsprekend zijn, kunnen voor mij een bron van stress, irritatie en zelfs angst zijn. Denk aan het veranderen van het interieur, spontane uitstapjes, of last-minute wijzigingen zoals mensen die onverwachts langskomen of afzeggen. Chaos en een gebrek aan structuur in de dag kunnen me compleet uit balans brengen. Toch is het belangrijk dat mijn gezinsleven niet wordt aangepast aan deze ongemakken of beperkingen. In plaats daarvan kiezen we ervoor om uitdagingen aan te gaan, zelfs wanneer dat oncomfortabel is.

Waarom veranderingen zo uitdagend zijn
Voor mij is voorspelbaarheid een sleutel tot rust en stabiliteit. Veranderingen, hoe klein ook, kunnen een enorme impact hebben. Wanneer bijvoorbeeld meubels in de kamer worden verplaatst, voelt dat voor mij alsof mijn veilige plek wordt aangetast. Spontane uitstapjes of het ontbreken van structuur in de dag kunnen me een gevoel van controleverlies geven, wat leidt tot angst en verwarring. Toch is het leven vol veranderingen en het vermijden daarvan zou betekenen dat ik stilsta in mijn groei en ontwikkeling. Dit inzicht kreeg ik tijdens de therapiesessies die mijn partner en ik samen volgden toen ik voor de tweede keer thuis kwam te zitten.
De rol van mijn partner in dit proces
Mijn partner speelt een cruciale rol in ons gezinsleven. Zij heeft een druk, vol en chaotisch leven en zij heeft ervoor gekozen om haar leven niet (volledig) aan te passen aan mijn beperkingen. In plaats daarvan probeert ze rekening te houden met mijn uitdagingen, maar blijft ze trouw aan zichzelf en haar eigen behoeften. Dit betekent dat er soms veranderingen of situaties zijn die voor mij moeilijk zijn, maar die we toch doorvoeren omdat ze belangrijk zijn voor onze gezinsdynamiek of voor haar persoonlijke groei.
Dit betekent bijvoorbeeld dat we het interieur van ons huis met enige regelmaat veranderen, ondanks dat ik daar moeite mee heb. Of dat we spontane uitstapjes maken, zelfs hele vakanties, ook al brengt dat mij uit mijn evenwicht. Het betekent ook dat mensen soms last-minute langskomen of afzeggen. Zeker toen de kinderen nog klein waren, was het bij ons thuis zoete inval. Vriendjes en vriendinnetjes waren altijd welkom en mochten altijd blijven eten. Ook nu nog is het een komen en gaan van kinderen en aanhang en is er altijd tijd om vrienden te ontvangen of te ontmoeten. Ik leer om hiermee om te gaan zonder dat we ons sociale leven beperken.
Groei door uitdagingen
De strekking van ons gezinsleven is dat we groei vinden in het aangaan van uitdagingen. Mijn partner zorgt ervoor dat ik me gehoord en begrepen voel, maar ze beschermt me niet tegen elke oncomfortabele situatie. In plaats daarvan moedigt ze me aan of daagt ze me uit om te leren omgaan met de ongemakken waar ik tegenaan loop. Dit betekent niet dat het gemakkelijk is – in tegendeel. Het vereist veel geduld, communicatie (discussies) en soms ook frustratie. Maar elke keer dat ik een nieuwe situatie het hoofd bied, word ik sterker en zelfverzekerder.
Rekening houden zonder aanpassen
Wat we wel doen, is rekening houden met mijn belemmeringen. Niet alleen die van mij overigens, maar van iedereen in het gezin. Dit betekent dat we situaties bespreken, momenten van rust en stabiliteit creëren en proberen voorbereid te zijn op mogelijke uitdagingen en dat ik aan kan geven waar ik tegenaan loop. In de praktijk kan dit er ook gewoon zo uitzien:
"Ik heb er eigenlijk niet op gerekend om vandaag de hele dag naar het strand te gaan."
"Dat snap ik, maar we gaan het wel doen, het is nu namelijk lekker weer en iedereen heeft zin om er een dagje op uit te gaan."
Zo simpel kan het zijn, want als iets eenmaal een gegeven is, een vaststaand feit, dan biedt dat ook weer duidelijkheid voor mij en kan ik ermee verder.
Maar we passen ons leven niet aan door veranderingen of ongemakkelijke situaties volledig te vermijden. We proberen samen een balans te vinden tussen comfort en groei.
Conclusie
Leven met autisme brengt uitdagingen met zich mee, vooral als het gaat om veranderingen. Toch hebben we ervoor gekozen om ons gezinsleven niet aan te passen aan deze beperkingen. We kiezen ervoor om groei te omarmen, zelfs wanneer dat oncomfortabel is. Door rekening te houden met mijn autisme, maar niet alles aan te passen, leren we samen om sterker te worden en allebei op onze eigen manier alles uit het leven te halen. Groei ligt in het aangaan van uitdagingen en die uitdaging gaan we elke dag opnieuw aan!
Meer weten? Ik deel hier 5 praktische tips
Het vinden van groei en balans binnen een relatie waar autisme een rol speelt, kan een uitdaging zijn. Het vraagt om geduld, open communicatie en wederzijds begrip. Als coach help ik je graag om de unieke belemmeringen die je ervaart om te zetten in kansen voor persoonlijke groei.
Iedereen is uniek en dat geldt ook voor de manier waarop autisme zich uit in het dagelijks leven. Daarom bied ik maatwerkbegeleiding die aansluit op jouw specifieke behoeften. Samen ontdekken we strategieën die voor jou werken. Of het nu gaat om het leren omgaan met veranderingen, het vinden van meer rust en structuur, of het opbouwen van zelfvertrouwen bij het aangaan van nieuwe uitdagingen—ik sta klaar om je te ondersteunen.
Autisme hoeft geen obstakel te zijn voor groei. Met de juiste begeleiding kun je leren hoe je je unieke kwaliteiten kunt inzetten om een leven te leiden dat zowel bij jou past als bij je omgeving. Als coach kan ik je begeleiden op jouw unieke pad naar persoonlijke ontwikkeling en een evenwichtiger leven.