De onzichtbaarheid van autisme: Van onbegrip naar begrip

Autisme is een complex en vaak onzichtbaar aspect van iemands leven. Veel mensen begrijpen niet volledig wat autisme inhoudt en welke uitdagingen het met zich meebrengt. In deze blog verkennen we hoe de onzichtbaarheid van autisme leidt tot onbegrip en misverstanden. We delen persoonlijke inzichten en praktische tips voor mensen met autisme en hun omgeving, om zo een beter begrip en meer inclusie te bevorderen.

De onzichtbaarheid van autisme

Autisme is een ontwikkelingsstoornis die vaak onzichtbaar blijft voor de buitenwereld. Mensen met autisme kunnen er "normaal" uitzien en zich "normaal" gedragen, wat vaak leidt tot misverstanden en onbegrip. Omdat je aan de buitenkant  vaak niet kunt zien dat iemand autisme heeft, blijven de uitdagingen die mensen met autisme tegenkomen onzichtbaar. Dit maakt het soms lastig voor anderen om te begrijpen wat autisme inhoudt en hoe dit het dagelijks leven beïnvloedt.

Het onzichtbare gevecht

Mensen met autisme hebben vaak moeite met sociale interacties, communicatie en kunnen overgevoelig zijn voor zintuiglijke prikkels. Deze uitdagingen zijn niet altijd zichtbaar en kunnen daardoor makkelijk worden afgedaan als "aanstellerij" of "luiheid". Iemand met autisme kan bijvoorbeeld overprikkeld raken door fel licht of harde geluiden, wat kan leiden tot paniekaanvallen of terugtrekking. Maar omdat deze reacties intern plaatsvinden, is het moeilijk voor anderen om te begrijpen waarom iemand plotseling wegloopt of in paniek raakt. Reacties van onbegrip uit de omgeving leiden vaak tot onzekerheid en faalangst. Enerzijds omdat mensen met autisme vaak al moeite hebben met het juist interpreteren van signalen en extra hun best doen om het 'goed ' te doen, anderzijds omdat onbegrip voelt als een afwijzing.  Naast faalangst en onzekerheid, veroorzaakt onbegrip ook vaak boosheid en soms zelfs woede.

 

Omdat het mensen met autisme veel moeite kost om hun autisme te camoufleren, terwijl ze dagelijks aanlopen tegen verschillende belemmeringen, komt het voor dat zij te maken krijgen met een autistische burn-out. Binnenkort meer hierover, maar wil je nu alvast meer lezen?

Check dan even dit artikel Autisme & Burn-out

Voorbeelden van onbegrip

In de klas: Een leerling met autisme die niet goed reageert op sociale signalen, kan gezien worden als ongeïnteresseerd of onbeleefd, terwijl hij of zij gewoon moeite heeft om deze signalen te begrijpen.
Op het werk: Een werknemer die problemen heeft met veranderingen in routine kan gezien worden als star of niet flexibel, terwijl voorspelbaarheid essentieel is voor hun functioneren.
In de familie,- of vriendenkring:  Naasten kunnen het moeilijk vinden om te begrijpen waarom iemand met autisme zich terugtrekt tijdens sociale evenementen, terwijl deze persoon simpelweg overprikkeld is door de drukte en het lawaai. 

Mensen met autisme en hun omgeving

Vaak krijgen mensen met autisme te horen dat de wereld zich niet aanpast aan hun belemmeringen en behoeften. Toch kunnen we er samen voor zorgen dat er wat begrip en inclusie ontstaat.

Tips voor mensen met autisme:

1. Wees open over je behoeften: Probeer uit te leggen wat je nodig hebt om je comfortabel en veilig te voelen. Dit kan helpen om begrip en steun te krijgen van de mensen om je heen.
2. Zoek hulp: Er zijn veel professionals, zoals autisme-coaches, die je kunnen helpen om strategieën te ontwikkelen om met je uitdagingen om te gaan.
3. Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door regelmatige pauzes te nemen, leer je grenzen aan te geven en aan te voelen, ontdek welke activiteiten jou kalmeren en ontspannen.
4. Ontwikkel vaardigheden: Werk aan sociale en communicatieve vaardigheden om je zelfvertrouwen en onafhankelijkheid te vergroten. Vaardigheden ontwikkelen is iets anders dan jezelf aanpassen! Door vaardigheden te ontwikkelen, voel je je meer zelfverzekerd en kun je beter omgaan met de dagelijkse uitdagingen. 

Tips voor de Omgeving:

1. Informeer jezelf: Lees over autisme en probeer te begrijpen wat het inhoudt. Kennis kan veel onbegrip wegnemen.
2. Wees geduldig en begripvol: Realiseer je dat gedrag dat voor jou vreemd lijkt, een manier kan zijn voor iemand met autisme om met overprikkeling of stress om te gaan.
3. Bied ondersteuning: Vraag wat je kunt doen om te helpen en respecteer de behoeften en grenzen van de persoon met autisme.
4. Creëer een rustige omgeving: Zorg voor een rustige, voorspelbare omgeving om overprikkeling te voorkomen. Dit kan betekenen dat je harde geluiden minimaliseert of duidelijke structuren aanbrengt in dagelijkse routines.
5. Communiceer duidelijk: Gebruik duidelijke en beknopte taal, en wees bereid om dingen te herhalen of op een andere manier uit te leggen.

Door begrip en steun te tonen, kunnen we iedereen laten groeien in hun eigen kracht. Iedereen heeft unieke kwaliteiten en talenten, en door deze te erkennen en te ondersteunen, maken we de wereld een klein beetje mooier.