Tip: Omgaan met autisme in je omgeving

Gepubliceerd op 17 augustus 2024 om 18:16

Wanneer iemand in je omgeving autisme heeft, is het essentieel om op een begripvolle en ondersteunende manier te reageren. In plaats van autisme te ontkennen of af te zwakken, kun je bijdragen aan een omgeving waarin de persoon zich begrepen en geaccepteerd voelt. De volgende tips helpen je om op een positieve manier om te gaan met autisme, waarbij je respect toont voor de unieke behoeften en perspectieven van de persoon.

Hier zijn vijf tips voor hoe de omgeving kan omgaan met autisme op een ondersteunende en positieve manier, in plaats van het te ontkennen of af te zwakken:

  1. Luister en toon begrip

    Neem de tijd om echt te luisteren naar de ervaringen en gevoelens van iemand met autisme. Begrip tonen voor hun perspectief helpt hen zich gehoord en gerespecteerd te voelen. Geeft een collega aan overprikkeld te raken van achtergrondgeluiden, luister dan zonder oordeel en bied aan om een rustigere werkplek te zoeken.
  2. Pas communicatie aan
    Gebruik duidelijke en directe taal, vermijd dubbelzinnigheid en wees geduldig. Mensen met autisme kunnen moeite hebben met subtiele sociale signalen, dus duidelijke communicatie helpt misverstanden te voorkomen. Zeg tegen iemand met autisme niet:"We gaan straks eten". Maar maak het concreet: "We eten om 18.00 uur". 
  3. Respecteer grenzen en routines
    Veel mensen met autisme hebben behoefte aan routine en voorspelbaarheid. Respecteer hun grenzen en probeer veranderingen in hun omgeving of dagelijkse activiteiten te minimaliseren of tijdig aan te kondigen. Wanneer je weet dat iemand altijd om 18.00 uur eet, plan een activiteit dan niet onaangekondigd op die tijd.  Houd rekening met routines om stress te voorkomen.
  4. Ondersteun en faciliteer interesses
    Mensen met autisme hebben vaak intense interesses in specifieke onderwerpen. Door deze interesses te ondersteunen en aan te moedigen, kun je helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en het creëren van positieve ervaringen. Heeft een kind een enorme passie voor treinen, breng dan samen een bezoek aan het spoorwegmuseum of zoek samen boeken over treinen. Probeer aan te sluiten, dit bevordert een positieve band.
  5. Zoek informatie en educatie
    Investeer in het leren over autisme om beter te begrijpen wat het inhoudt en hoe je effectief kunt ondersteunen. Dit helpt bij het creëren van een inclusieve en empathische omgeving. Volg een training psycho educatie, zoek online naar informatie of lees boeken om meer te leren over de diverse manieren waarop autisme zich kan uiten, zodat je voorbereid bent om te ondersteunen waar nodig.